CERCAR   
TEMES
Benvingut a bocairent.net
/
Web disponible solament en mode consulta informació d'any 2000 fins 2011 - 11 ANYS -   CastellàAnglés
/

/  Twitter 

+ TWEETS DE BOCAIRENT
/

/  Login d'Usuari 
Nickname 
Password 
 (Enregistra't)
/

/  Web Bocairent.NET 
· Fòrums Bocairent.Net
· Cercar
· Descàrregues
· Enquestes
· FAQ
· Estadístiques Web
· Àlbum Fotografies
· Contacta'ns
· Recomana'ns
· Seccions Especials
· Enllaços Web
· V.Reduïda(PDA's,mòbils)
/

/  Usuaris web 
· iMessenger
· Missatges Privats
· Llistat d'usuaris
· El Teu Compte
/

/  Noticies Web 
· Arxiu de noticies
· Enviar Noticia
· Notícies No Publicades
· Temes
· Top 10
/

/  Bocairent 
· Bocairent.org
· Previsió Meteorològica
· Fotografies
· WebCam
· Compra/Venda
· Ràdio Bocairent 107.4 FM
· Punt d'Informació Juvenil (PIJ)
/

/  Efemèrides 
Tal dia com avui...
0
Any 1469, 11 d’agost. Data d’un contracte entre el obrer de vila, Joan Pastor i el Notari Bertomeu Bodí per fer una capella. El contracte és interessant per dos motius. Primer, informa sobre l’església medieval de Bocairent; segon, dóna notícies de les formes de treball dels constructors en l'època gòtica. (Bibliografia 422).

Any 1492, 11 d’agost. El cardenal espanyol Roderic de Borja és elegit Papa i adopta el nom d’Alexandre VI. (Bibliografia 910).

Any 1813, 11 d’agost. El Capítol municipal anul·la l’acord de reintegrament dels frares franciscans, que s’havia fet el 16 de juny anterior, responent a una petició del guardià del convent, per considerar que l’havia pres un govern local il·legítim, ja que era un consistori imposat pels francesos i no fidel a la nova constitució de 1812. (Bibliografia 827).

Any 1942, 11 d’agost. Es va acordar que cada filà es buscara la seua banda de música amb un mínim de 10 músics. També que en l'acte de la Publicació ixqueren 2 festers per Filà. Se censuren algunes lletres de cançons. (Bibliografia 829).

La referència a la cita bibliogràfica la podràs obtenir en la següent adreça electrònica: jmonerris/crònica
/

/  Idioma 
Selecciona Idioma de la Interficie:

/

/  Usuaris Online 
Benvingut, Anònim
Nickname
Password
(Enregistra't)
Membres:
Últim: qesgte
Nous Avuí: 0
Nous Ahir: 0
Total: 500

Gent connectada:
Visitants: 74
Membres: 0
Total: 74
/

/  XAT 
Hi Ha un problema amb este bloc.
/
/

A propòsit de la festa

Pau Calabuig GómezPersonalment mai no he estat un gran fester. Ni a la infantesa ni a l'adolescència. Després, als anys a la Universitat, vaig deixar la festa: aquella fou un època de discerniment vocacional en la qual vaig centrar-me a encarar el meu futur amb perspectives d'èxit personal i professional. La festa, per tant, quedà de costat, absolutament. Malgrat tot, sempre hi va conservar una certa ascendència sobre mi i, amb el pas dels anys, vaig experimentar que es consolidava un sentiment clar respecte a ella. D'alguna manera la festa m'atreia, i ho feia amb força suficient per fer-me'n pensar a sovint.

A poc a poc jo anava madurant la idea que també hi ha un caràcter fester en aquells que aparentment ens limitem a contemplar-la. Ningú no ha negat mai la dimensió d'espectacle que inequívocament té la festa, però potser tampoc no ha reconegut degudament la seua importància. M'agradaria deixar-ne constància. Últimament, sobretot des que vaig decidir, per raons personals, anar-me'n de Bocairent, he sentit que el meu vincle i estima per les festes s'acreixia de forma notable. Possiblement hi veia una forma senzilla i emotiva de retrobar-me genuïnament amb el poble en què havia crescut. De fet, cada vegada que, per algun motiu, no hi puc anar, em fan mal les arrels.

Des del naixement dels meus fills, encara s'ha afegit una raó més per augmentar la meua vivència d'enyorança, en la mesura que he vist, a les festes, l'oportunitat de fer participar els meus fills, per uns dies, de l'experiència col·lectiva més pròpia del poble en què es va criar el seu pare. Puc dir, aleshores, que durant tot aquest temps ha sorgit en mi un sentiment profund de respecte cap a la festa.

La festa és, per a mi, una tradició viva, digna i entranyable, que sobretot mereix d'ésser conservada, a pesar de les seues imperfeccions o dels aspectes que tal volta es podrien millorar. La festa no té cap sentit sense els festers, evidentment, però ¿potser en té sense tots aquells amatents espectadors que gaudim de participar-hi de forma tímida però eficient? No som pocs els bocairentins que procurem retrobar-nos amb el nostre poble i amb les nostres arrels, els dies de festa.

Al capdavall, la festa és -o hauria de ser- una forma de solidaritat. Penseu-ho, per tant, ¿no fóra un bell gest fer el possible per tal d'afavorir aquest retrobament col·lectiu? Jo no he cregut mai excessivament en la potencialitat turística de les festes. Ens poden agermanar -i ens agermanen- amb els pobles veïns i amb els habitants del país, sí. Però quatre o cinc autobusos de turistes no representen quasi res per a l'esquifida economia local. En realitat, les festes són un fenomen social i una aposta moral, no una inversió econòmica: les festes són l'emblema i l'instrument principal a través del qual construïm la nostra identitat local. Renunciar a la festa és renunciar a ser bocairentins i bocairentines. Afavorir la festa i la seua vivència col·lectiva representa fer un esforç per estretir els lligams d'una comunitat que, per raons econòmiques i d'evolució social, tendeix irreparablement a dissoldre's i a disgregar-se.

Sincerament, des de la meua modesta opinió, crec que ara mateix -i per al futur- la millor decisió que es pot prendre per tal de consolidar les festes i la seua tradició és l'opció d'instituir-les amb un calendari flexible i adaptable a les necessitats canviants de la col·lectivitat que inequívocament formem tots, tant els que viviu i treballeu a Bocairent, com els qui, per motius diferents, hem hagut de marxar o de buscar feina en altre lloc. En definitiva, pense que la festa és de tots o, millor encara, la festa som tots.Afegit: 2011-01-17   Categoria:  Lectures: 1321  


[ Tornar a la llista d'articles | Afegir comentari |

[A propòsit de la festa]
Enviat per Anònim el 2011-01-20 16:28:17
Puntuació
Estimat amic Pau,
Llegint el teu article, estic practicament d´acord en tot el que dius, per aixó la meua opció de vot serà no al canvi, i vaig a intentar explicar de la millor forma que puga esta opció.
La festa es el que es a Bocairent ( i a altres pobles ), perque s´ha sabut cuidar, per això, hi ha que pensar moltisim els canvis que plantejem i que anem a conseguir amb ells.
Per el que dius del retrobament, si enguany no pots gaudir de l´entrà o del dia de St Blai, podràs gaudir de la retreta, d´un bon esmorçar en el St Crist, amb els teus fills, de la passejada acompanyant el nou capità. Del dinar en el que es comença a parlar dels projectes per al any que ve, si ets amant del foc, podras gaudir de la cordà. La festa a Bocairent es moltissim mes que l´entrà i St Blai. Soc dels que pense que si tan sols busquem la festa eixos dos dies, no val la pena ser fester. Per tot el que dius crec que la opció mes solidaria, i que per supost dona festes per a tots es deixar les coses com estan.
Deuriem cada vegada que parlem de les festes, i sobretot dels canvis en la festa pensar les repercussions negatives que poden tindre. ( Sense duptar que coses positives també en tindran ).
Com a eixemple et comente un canvi que es va produir i que per al meu entendre va ser totalment equivocat. Fa uns anys es canvià el recorregut de l´entrà. Tot el mon estava d´acord perque s´anava a un carrer mes ample, on es podria desfila millor, on hi havien pisos de mes altures, on l´espectacle seria mes gran.
Fa poc en un blog, ( crec que el de festa avant ) es comentava una foto, de la baixà antes de la residencia, en la que estava una carrosa de Suavos i no es veia a cap espectador, i es preguntava si eixes eren les festes que voliem.
Per a mi en aquell canvi es va aconseguir necesitar el doble gent per omplir un carrer, ja que posiblement, en la gent que hi havia mirant en la part d l´eixida estaria ple gran part del recorregut vell. Les escuadres les has de fer de 7 ó 8 membres com a molt perque després ve la part estreta del poble i no caps, quedant en esta part del recorregut ridicules per el tamany, la distancia entre el espectador i el fester es molt major, per el que la sensació de gelor s´incrementa. La música en un carrer ample es perd molt mes, que en un carrer estret, i per supostisim es molt mes comodo desfilar en pla, que costera avall.
Que vullc dir amb tot açò? Que els canvis hi ha que pensar en les reprecusions negatives que tindrán.
No m´agraden els lemes "Hugochavians" de " si al canvi, festes per a tots " , perque implicitament estan dient que el que vota no al canvi no vol festes per a tots, mentre que jo pense que el que vota no al canvi, també vol festes per a tots. Simplement mira la festa des d´una perspectiva diferent i sopesa de forma diferent els pro i els contres.
Tot el que comentes del que deu de ser la festa es correcte i estic d´acord, per aixo el planteje si es posible, que pugues valorar que es perdria en el canvi i que es guanyaria. Posiblement, després de valorar-ho tot continues pensant igual, però almenys t´hauras parat a pensar en que també es poden perdre coses, i persupost guanyar-ne. Moltisima gent, en lloc de intentar vore els pros i contres de forma global, es llimita a buscar els interesos personals, cosa que també entenc, però que no compartixc.
Be, no espere convencer a ningú, però si poder llevar la idea de que la persona que opta per el no, es in insolidarí, un tancat, o que no vol festes per a tots.

Amic Pau, un abraç, i que pugues gaudir de la millor forma posible de les festes que ja estan ahí

[A propòsit de la festa]
Enviat per Anònim el 2011-01-21 14:19:11
Puntuació
Llegit el primer article i el segon m''agrada mes el primer article,votare si.

cara de bobos [A propòsit de la festa]
Enviat per Anònim amb Nom complet el talaier el 2011-02-09 14:01:36
Puntuació
lo que mes en dol de tots els passos que s''han dut avant aquests dies passats per a veure que volien els festers en relació a la festa, ha segut la falta de sentiment democratic de que han fet gala esls components de la Junta. En qualsevol elecció local es mes important saber lo que la gent vol, que no la formalitat de si te o no taxons, etc. Si lo que voliem era saber l''opinió dels festers, llevant dels vots duplicats, tots els demés deurien haver segut bons. Sens queda cara de bobos al veure que estaba tot enfocat per a que ixquera el no i em segut utilitzats de mala manera. Cadascú pot pensar com vullga, pero de ahi a no acceptar com a válids uns vots de bona fé i remesos en les condicions que dia la carta, es una postura maquiavélica que mereix un recurs en totes les de la llei. Per a mi ha eixit el si al canvi, perque els total vots aixi eu digueren. I a pesar de que la votació no anava a ningun lloc, lo menys es ser sincers i demócrats i respetuosos en els que s''han preocupat de fer arrivar la seua opinió. Es deveres que el president de la junta ja deixa la festa i venen eleccions, perque sino aqueste asunte seria motiu de dimisió irrevocable.I en quant als que no volen el canvi, que pasaría si demá Sant Blai no fora el día 3 perque aixi eu deiguera la Sta Sede. No es la primera vegada que canvien un sant de día. Seguiriem mantenint el día 3?. Recordo quand les danses de Sant Agustí escomençaven a partir del 28 i eren tres i el de la guitarra els que baixavan a la plaça a ballar. I ara que acaba el 28 la festa ha anat a mes i tots la disfrutem mes. Lo mateix fer-la el fi de setmana: donarem vida al poble, farem negocis i molts mes el coneixeran. Aixi seguim estant mirant-se el melic i valorant circunstancies personals i no una visió de conjunt. 

[A propòsit de la festa]
Enviat per Anònim amb Nom complet impresionat el 2011-03-07 17:47:31
Puntuació
Estimat cara de Bobo,
El que mes em sorpren de llegir comentaris com el teu, es que puga existir gent amb acces a internet, el que vol dir a una font d´informació infinita i siga capaç d´escriure comentaris com el que faç.
Començe per el final del teu escrit, en el que dius que la "santa sede" ha canviat el dies d´algunes festivitats etc... . Després de tot el que s´ha escrit, creus que algú ha votat no al canvi, per el tradicionalisme de que Sant Blai es el dia 3 ????? . Jo he votat No al canvi, i el unic argument que no he valorat es que Sant Blai s´ha de celebrar el 3 de febrer.
La junta de festes va dir que la consulta era "no vinculant", que per a l´unic que aprofitava es per a pasar informació a l´ajuntament. Va posar unes normes (mes clares o menys ) i d´acord amb aixo va traure uns resultats que deu haver trasmés a l´ajuntament.
A partir d´eixe moment la pilota esta en la teulà de l´ajutament.
Els resultats han tret un empat entre les dos postures (50 vots dalt o baix ).
l´ajuntament ja coneix que hi han 65 vots nuls
l´ajutament que actue de la forma que crega. ( igual es una bona pregunta preelectoral per als candidats a l´alcaldia)
i per acabar, estimat cara de bobo, m´agradaria fer-te una pregunta. Creus que es suficient una majoria simple en la votacio per emprendre uns canvis d´esta envergadura, o penses que ha de ser una majoria mes representativa.

Espere haver-te pogut aclarir algo per a que no el quedes sempre en cara de bobo .
[A propòsit de la festa]
Enviat per Anònim amb Nom complet I'm alive. el 2011-04-05 02:22:30
Puntuació
Estimat Impresionat:

Soc totalment partidària que totes les persones han d`aportar la seua opinió,i cal fer una defensa de este dret,a mes, soc partidària de que tota opinió és tan respectable com el seu propi autor, encara que esta no és compartixca, i açò em porta al ''quid'' de la qüestió que vull plantejar:

Vaig el meu punt de vista,mentres que els teus calificatius no recolzen de cap mena la teua argumentació, el que fan és mostrar tan una falta de respecte a l''escritor de este artícul ( aquell que nomene''s “cara de Bobo”) com la teu incapacitat de fer una defensa del teu plantejament , el que et porta ha ,de forma irrespectuosa, servir-te de l''insult .
No estaria de mes que adoptares nous mecanismes de defensa...

Per a concloure aclarir que no m''agradaria que em mal interpretares.A diferència de tu, respecte la teua opinió,encara que no la compartixca, de la mateixa manera que no compartixc la teua expressió ni els teus mètodos, i per damunt de tot et respecte a tu , i és per això que aprofite per a demanar disculpes per si de cas el no trobes meu comentari al teu gust.

Que fàcil resulta fer comentaris respecte a ''la cara'' de persones des de la mascara de l´anonimat.


/
/